online biztonság

Online biztonság gyermekeknek

Manapság a gyermekek élete minden korábbinál digitalizáltabb: online zajlik az élet a barátokkal, családdal való kapcsolattartástól kezdve már az oktatás is. Szülőként szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy mindez biztonságos módon történik. Azonban sokunk számára ez nem egyszerű feladat, hiszen nem ilyen technológiai környezetben nőttünk fel. A következőkben olyan hatékony módszereket mutatunk be, amelyekkel segíthet gyermekének elsajátítani az online technológiák biztonságos használatát. Példák az online biztonság megteremtésére.

Oktatás / Kommunikáció

Első és legfontosabb:

Győződjön meg róla, hogy gyermekeivel nyílt kommunikációt folytat. A szülők túl gyakran támaszkodnak a tartalmak tiltására és a mobil alkalmazások besorolására szolgáló technológiákra. Azonban egyik szülői felügyeleti technológia sem tökéletes, néhányukkal kapcsolatban pedig adatvédelmi aggályok is felmerülnek az általuk gyűjtött adatok miatt. Végső soron ez nem is technológiai, hanem sokkal inkább értékrenddel és viselkedéssel kapcsolatos probléma.

Tanítsa gyermekeit arra, hogy úgy viselkedjenek az interneten, mint a való világban. Jó kiindulási pont lehet, ha az elvárások listáját gyermekeivel közösen állítja össze. Néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni (azzal a megjegyzéssel, hogy a gyerekek fejlődését ezeknek a szabályoknak is követniük kell):

 • Mikor és mennyi időt tölthetnek online.
 • A különböző típusú webhelyek és/vagy játékok, valamint hogy azok miért vagy miért nem
 • megfelelőek számukra.
 • Milyen információkat oszthatnak meg és kivel. A gyermekek gyakran nem érzik annak súlyát,
 • hogy az általuk posztolt tartalmak véglegesek és bárki számára hozzáférhetőek, vagy hogy
 • barátaik is megoszthatják titkaikat a világgal.
 • Kiknek kell jelezniük, ha problémába ütköznek az Interneten, például a furcsa felugró ablakokat,
 • az ijesztő weboldalakat, vagy ha valaki furcsán viselkedik vagy zaklatóan lép fel velük szemben.
 • Bánjanak úgy másokkal az online térben, ahogy szeretnék, hogy mások bánjanak velük.
 • Az emberek az Interneten nem feltétlenül olyanok, mint ahogyan beállítják magukat, és nem
 • minden információ pontos és hiteles.
 • Ki és mit vásárolhat online ─ érintve a játékon belüli vásárlásokat.

Érdemes megfontolni, hogy ezeket a szabályokat az iskolai tanulmányokhoz, a házi munkához, illetve a másokkal való bánásmódhoz is hozzáillesszük. Miután döntött a szabályokról, függessze ki azokat otthon. Még jobb, ha előtte ők is átnézik és aláírják a dokumentumot, így mindenki teljes egyetértésben lehet. Minél előbb beszél gyermekeivel az elvárásairól, annál jobb.

Online biztonság gyermekeknek

Nem tudja, hogyan kezdje el a beszélgetést a gyerekekkel? Kérdezze meg tőlük, milyen alkalmazásokat használnak és azok hogyan működnek.

Helyezze gyermekét a tanár szerepébe, és kérje meg arra, hogy mutassa meg Önnek, mit csinál online. Kérdezze meg azt is mennyire fontos az online biztonság a gyermeke számára.

A nyitott és aktív kommunikáció megtartása a legjobb módja annak, hogy a gyerekek biztonságban maradjanak a mai digitális világban.

Fontolja meg, hogy a mobil eszközök számára elhelyez egy központi töltőállomást a házban. Mielőtt gyermekei éjjel lefekszenek, helyezze az összes mobil eszközt a töltőre, így gyermekei nem esnek kísértésbe, hogy használják azokat, amikor aludniuk kellene.

Biztonsági technológiák és szülői felügyelet

Vannak biztonsági technológiák és szülői felügyeleti szoftverek, amelyek segíthetik a gyermekek figyelemmel követését és védelmét. Ezek általában lehetőséget nyújtanak funkciók vagy a használati időtartam korlátozására, valamint egyéb védelmi lehetőségekre.

Ezek a megoldások általában a fiatalabb gyermekek esetében működnek a legjobban. Az idősebb gyerekeknek nemcsak több hozzáférésre van szükségük az Internethez, hanem gyakran olyan gépeket is használnak, amelyeket Ön nem tud ellenőrizni, mint például az iskolai eszközök, játékkonzolok vagy a barátok, rokonok házában lévő eszközök. Emiatt fontos, hogy kommunikáljunk gyermekeinkkel az elvárásainkról és az Internet veszélyeiről.

Példamutatás

Mutasson jó példát szülőként vagy gondviselőként. Amikor a gyerekeivel beszél, tegye le saját digitális készülékét és nézzen a szemükbe.

Ne használjon digitális eszközöket az asztalnál, és soha ne írjon üzenetet vezetés közben.

Végül, amikor a gyerekek hibákat követnek el, kezeljék ezeket fegyelmi vétség helyett olyan tapasztalatként, amiből tanulni lehet.

Biztosítsa, hogy jó érzéssel forduljanak Önhöz, amikor valami kényelmetlen dolgot tapasztalnak online, vagy rájönnek, hogy ők maguk csináltak valamit rosszul.

A szerzőről:
Chris Pizor a SANS fő oktatója, és az USAF kiber képzésének vezetője. Ha nem dolgozik, idejét családjával vagy famegmunkálással tölti. Twitter: @chris_pizor

Források:
FOSI: https://www.fosi.org/good-digital-parenting
SANS Securing Your Kids Videos: https://www.sans.org/security-awareness-training/secure-your-kids
National Cybersecurity Alliance: https://staysafeonline.org/get-involved/at-home/raising-digitalcitizens/
NetSmarts: https://www.missingkids.org/netsmartz/home
OpenDNS: https://www.opendns.com/
A fordítást készítette: Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI)

5 1 vote
Article Rating
Iratkozz fel
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes komment
0
Van véleményed? Írd meg!x