chat alkalmazás

Chat alkalmazás kiválasztása

Sokan aszerint döntenek egyes chat alkalmazások mellett, hogy az ismerőseik és a barátaik többsége melyik applikációt használja leginkább. Akadnak olyanok is, akik a modern funkciók – például a matricák és a GIF-ek – szerint választanak. Azonban, mint sok más alkalmazás esetén, a chat alkalmazásoknál sem érdemes figyelmen kívül hagyni az adatvédelmi szempontokat, hiszen a személyes beszélgetéseink bizalmasságáról van szó.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) segítségével összeszedtük azokat szempontokat, amelyek szerintünk is fontosak egy – egy chat alkalmazás kiválasztásakor.

Végpontok közötti titkosítás

Hasonlóan a személyes beszélgetéseinkhez, az online csevegéseink esetén sem örülnénk, ha bárki kihallgathatná mit beszélünk egymás között. Az online térben ez végponttól végpontig történő titkosítással oldható meg. Így ha valaki el is fogná a felek között haladó üzeneteket, tartalmukat nem tudná értelmezni a titkosítás miatt.

Üzenetek önmegsemmisítése, törlése

Nem árt, ha el tudjuk tüntetni egyes titkosabb beszélgetéseink nyomai. Így ha idegen kezekbe kerül a telefonunk sem szivárogtatunk ki érzékeny információkat. Egyes szolgáltatások esetén például beállíthatunk egy időintervallumot, aminek lejárta után az üzenet automatikusan törlésre kerül.

Anonimitás

Sok csevegő alkalmazás egy meglévő profillal, vagy telefonszámmal oldja meg a felhasználók azonosítását, azonban ezek a módszerek lehetőséget adnak a szolgáltatóknak a hirdetés célú adatgyűjtésre. Léteznek azonban olyan alkalmazások is (pl. Threema), amelyek nem kérnek telefonszámot, hanem adnak egy egyedi azonosítót a felhasználóknak. Ez esetben persze felmerül annak kérdése, hogy hogyan győződhetünk meg arról, kivel folytatunk beszélgetést. A Threema esetén egy QR kód segítségével bizonyosodhatnak meg a felhasználók beszélgető partnerük kilétéről.

Chat beszélgetések jelszavas védelme

Beszélgetéseink során kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az adott csevegés titkosabb, bizalmasabb információkat is tartalmaznak a többinél. Egy csevegő alkalmazás esetén hasznos funkció a jelszavas védelem, akár az egész alkalmazásra vonatkozóan, akár csak az egyes beszélgetések esetén. Amennyiben az általunk választott alkalmazás rendelkezik ilyen funkcióval, mindenképp egy erős, egyedi jelszó alkalmazása javasolt.

Adatgyűjtés és felhasználás

Minden esetben olvassuk el az adott szolgáltatás adatvédelmi irányelveit és az Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF). Az itt leírtakban megismerhetjük, hogy az adott szolgáltatás milyen adatokat gyűjt a felhasználókról, valamint, hogy a begyűjtött adatokat miként kezeli és használja fel a szolgáltató.

forrás: nki.gov.hu

címlapkép forrása: pixabay.com

0 0 votes
Article Rating
Iratkozz fel
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes komment
0
Van véleményed? Írd meg!x