facebook adatgyűjtés

Facebook adatgyűjtés 1. rész – Milyen adatokat adsz meg a Facebooknak?

A legtöbben nem tájékozódnak egy közösségi platformhoz történő csatlakozásnál arról, hogy a közösségi oldal használata során pontosan milyen adatokat gyűjt róla az azt üzemeltető cég. Posztsorozatunk első részében a Facebook adatkezelését elemezzük. Jól figyelj, mert sok meglepetésben lesz részed, megtudhatod milyen a Facebook adatgyűjtés!

Adatok amiket Te adsz meg a Facebooknak

Az adatkezelési tájékoztatókat olvassák el legkevesebben, amikor egy weboldal felületen vagy mobil alkalmazásban regisztrálnak, pedig ez az a dokumentum, amivel kezdődnie kellene a közösségi oldalhoz csatlakozásnak. A Facebook adatkezelési tájékoztatóját elemezzük legelőször abból a szempontból, hogy pontosan mit mond a Facebook üzemeltetője az általa gyűjtött olyan adatokról, amiket Te adsz meg neki, amikor használod a weboldalukat vagy az applikációt. (Idézni fogunk, majd részletesen elemezzük mit is mond nekünk az adatkezelési tájékoztató.)

Facebook adatgyűjtés – Te adod meg a használatkor

A Facebook gyűjti a tartalmakat, a kommunikációkat és az egyéb információkat, amelyeket a termékeik használata során rendelkezésre bocsátasz. Beleértve, amikor fiókot regisztrálsz, tartalmat hozol létre vagy osztasz meg, és másoknak üzenetet küldesz vagy a Facebookkal kommunikálsz. Ide tartozhatnak az általad elérhetővé tett tartalomban szereplő vagy vele kapcsolatos információk is (például a metaadatok), például egy fénykép készítésének helye vagy egy fájl létrehozásának dátuma.

Ide tartozhat az is, amit a Facebook által szolgáltatott funkciókon, például kameráikon keresztül látsz, hogy javasolhasson neked esetlegesen tetsző maszkokat vagy szűrőket, vagy ötleteket adhasson a portrémód használatával kapcsolatban.

A Facebook rendszerei a kontextus és a tartalom alább megadott célból történő elemzése érdekében automatikusan feldolgozzák a Te saját és mások tartalmait és kommunikációját.

cyberkid.hu elemzés:

Az általad a Facebookon elérhetővé tett tartalomban szereplő vagy vele kapcsolatos információk például egy fénykép készítésének helye vagy egy fájl létrehozásának dátuma is a Facebook üzemeltetőihez kerül! Nem elég a Facebooknak, hogy feltöltöd a fotódat, azt is begyűjti, hogy hol és mikor készítetted a fotót! Ezekből az adatokból azonnal látják az üzemeltetők, hogy hol tartózkodtál amikor a fotót készítetted, valamint hány alkalommal voltál azon a helyen. Ezeket az adatokat a fotó metaadataiból nyeri ki a Facebook! (A metaadatokról egy későbbi posztban részletesen beszélünk.)

Milyen további következtetéseket tehet a Facebook ezekből a fotóadatokból? A sok általad feltöltött fotóból megtudják általában hol tartózkodsz, elemzik a fotón lévő helyszínt, az abban a pillanatban veled együtt lévő ismerőseidet.
Tehát nem csak a Te saját helyadataidat ismeri meg a Facebook, hanem a jelenlévő ismerőseid helyadatait is, pedig lehet, hogy ők nem is járultak ehhez hozzá, sőt Facebook fiókjuk sincs és a Facebook alkalmazás sincs telepítve a telefonjukra!
Ha ismerőseidnek van Facebook fiókja, akkor pedig azonnal összekötik veled és saját szokásaiddal az ő szokásait.

Közösségi és kapcsolati adataid a Facebookon

A Facebook gyűjti az arra vonatkozó információkat, hogy milyen emberekhez, oldalakhoz, fiókokhoz, keresőcímkékhez (hashtag) és csoportokhoz kapcsolódsz, és hogyan lépsz velük érintkezésbe a termékeikben. Például, hogy kivel kommunikálsz a legtöbbet, vagy hogy melyek azok a csoportok, amelyeknek tagja vagy. Továbbá gyűjtik az elérhetőségeket, ha úgy döntesz, hogy feltöltöd, szinkronizálod vagy importálod őket egy készülékről (például címjegyzéket, híváslistát vagy SMS-listát)! Ezeket arra használják, hogy neked és másoknak is segítsenek megtalálni azokat az embereket, akiket esetleg ismerhettek.

cyberkid.hu elemzés:

Amennyiben feltöltöd, szinkronizálod vagy importálod a mobiltelefonod névjegyeit, híváslistáját, SMS listáját a Facebook alkalmazással, a Facebook üzemeltetői felhasználják ezeket az adatokat elmondásuk szerint arra, hogy segítsenek neked megtalálni azokat az embereket, akiket esetleg ismerhetsz.
Teszi ezt úgy, hogy Te ehhez igazából nem járultál hozzá, mert nem is tájékoztatnak arról mihez kellene hozzájárulnod! Ennek az adatkezelésnek nincs például pontos kezdődátuma, végdátuma, illetve nem közlik veled, hogy pontosan hogyan használják fel ezeket a kapcsolati adatokat, melyek telefonszámok, azokhoz tartozó nevek, címek, email címek és egyéb általad a névjegyekben megadott adatok.
Tegyük fel, hogy megvan a névjegyeid között az orvosaid telefonszáma és megadtad megjegyzésben, hogy ő az orvosod, netán a nőgyógyászod, fogorvosod, pszichológusod, azt a Facebook üzemeltetőivel is megosztod ezután!

A Facebook termékhasználatod

Információkat gyűjt a Facebook arról, hogyan használod a termékeiket, például hogy milyen típusú tartalmakat tekintesz meg vagy milyen típusú tartalmakkal lépsz kapcsolatba; milyen funkciókat használsz; milyen aktivitást végzel, kikkel és mely fiókokkal lépsz interakcióba; és az aktivitásaid időpontját, gyakoriságát és időtartamát. Például naplózzák, hogy mikor használod, illetve hogy mikor használtad utoljára a termékeiket, és mely bejegyzéseket, videókat és más tartalmakat tekintetted meg a termékeiken. Információkat gyűjtenek arról is, hogy hogyan használod a funkciókat, mint például a kamerát.

cyberkid.hu elemzés:

Miért naplózza a Facebook, hogy milyen interaktív tartalmakat néztél meg a termékeiken? Azt mondják azért, hogy reklámokat ajánljanak számodra. Tehát részletesen felmérik a tulajdonságaidat, a szokásaidat, hogyan használod hol és mikor a kamerádat és más mobiltelefonos funkciókat, például a mikrofonodat. De a mikrofonról nem szól az adatkezelési tájékoztató, csak annyit közölnek, hogy “hogyan használod a funkciókat”, mint például a kamerát. Ilyen erővel simán felhasználhatják a mikrofonod által rögzített adatokat is, mert csak példálóznak a kamerával, de sok más funkciót is használsz a mobilodon!

Információ a Facebook termékein végrehajtott tranzakciókról

Ha a Facebook termékeit vásárlásoknál vagy más pénzügyi tranzakcióknál használod (például amikor veszel valamit egy játékban), akkor információt gyűjtenek a vásárlásról vagy tranzakcióról. Ezek közé tartoznak a fizetési művelettel kapcsolatos információk, például a hitel- vagy betéti kártyád száma és más kártyaadatok, az egyéb számla- és hitelesítési adatok, illetve a számlázási, szállítási és kapcsolattartási adatok.

cyberkid.hu elemzés:

Amennyiben a Facebook-on fizetsz valamiért, például egy játékért, vagy hirdetésért, a megadott kártyaadataidat, a fizetési tranzakció részleteit, a kapcsolattartási, a számlázási adataidat is elmenti a Facebook!

Mások műveletei és az általuk veled kapcsolatban megadott információk

Olyan tartalmakat, kommunikációt és információt is megkapnak a Facebook üzemeltetői és elemzik azokat, amelyeket más emberek adnak meg és folytatnak, amikor a termékeiket használják. Ebbe beletartozhatnak rólad szóló információk, például ha mások megosztanak egy téged ábrázoló fényképet, vagy hozzászólnak a fényképhez, üzenetet küldenek neked, vagy felöltik, szinkronizálják vagy importálják az elérhetőségeidet.

cyberkid.hu elemzés

Ha regisztráltál a Facebook-ra és a profilfotódat is közzétetted, a mások által a Facebook-ra feltöltött téged ábrázoló fotón, a Facebook beazonosít és elemzi a fotón lévő szituációt és az ott szereplő további személyeket! Amennyiben Te nem adod meg az elérhetőségeidet a Facebook-nak, de az más a Facebook-on regisztrált ismerősödnek megvan és ő feltöltötte a Facebook alkalmazásba a hívásforgami- és névjegy adatait, a Facebook akkor is megismerheti a Te elérhetőségi adataidat!

Facebook adatgyűjtés – az első konklúzió

Minden idézetet a Facebook adatkezelési tájékoztatójából vettünk, amit ide kattintva olvashatsz.

Látható a tájékoztató ezen részéből, hogy a Facebook üzemeltetői mennyi és milyen adatot kérnek és tárolnak azokról, akik a közösségi oldalt és a hozzá tartozó más közösségi platformokat használják (például: Instagram). Néhány kiemelést teszünk a fenti idézetekből és értékeljük is azokat.

A bejegyzésben olvasható cyberkid.hu elemzések a Fiatalok Digitális Biztonságáért és Tudásáért Alapítvány saját értékeléseit tartalmazzák. Megtörténhet, hogy az értékeléseinkben rossz következtetéseket vontunk le, örömmel vesszük, ha a Facebook képviselői valamikor megcáfolják ezeket. Kijelentjük, hogy a Facebook adatkezelési tájékoztatóját idéztük és elemeztük a saját szövegértési képességünk szerint.

0 0 votes
Article Rating
Iratkozz fel
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes komment
0
Van véleményed? Írd meg!x